úterý 24. ledna 2012

VŠE CO JSTE CHTĚLI VĚDĚT O ŠKODLIVOSTI ALKOHOLU, A BÁLI JSTE SE ZEPTAT

Od minulé soboty se můžu pyšnit dalším ze zbytečných certifikátů (řadím na úroveň interního auditora ISO) v mém profesním životě. Mám vládou Nového Jižního Walesu požehnaný glejt na to, že jsem osobou oprávněnou podávat alkohol. Ne, že bych neměla v oblasti alkoholu nějaké ty zkušenosti, ale pravda, že jsem se vždy zaměřovala spíše na praxi.

Certifikát Responsible Service of Alcohol - RSA je naprostou nutností, když se chcete nechat v Austrálii zaměstnat v jakémkoliv podniku, kde se podává alkohol. Budu upřímná, jedná se o pouhou formalitu a způsob, jak z vás vytáhnout 120 AUD, ale nedá se nic dělat, zákon je zákon. Pro absolvování testu stačilo umět rychle hledat ve skriptech (použítí u testu dovoleno), spojit síly se sousedem (taktéž dovoleno) a nebo oboje (doporučeno).

  • nikdy nesmíte nalévat opilému člověku - Jak poznáte opilého člověka: mluví nesrozumitelně, není schopen jít přímo, motá se, má problémy s koordinací končetin, rozlévá pití, činí vám návrhy sexuální povahy, ...pak je čas poslat ho domů, otázka, jak to udělat, patří patrně do jiného školení.
  • v restauracích vám nepodají alkohol bez objednání jídla, pokud chcete jen pít, musíte do baru. Do jakého podniku vstupujete poznáte, dle licence vyvěšené - pozor, viditelně, u dveří.
  • jak může provozovatel podniku přispět ke snížení škodlivých vlivů pití alkoholu - nepodněcovat k pití - je tu přísná regulace akcí "2 za cenu jednoho" a "happy hours", neprodávat celé lahve vína (nechápu, mě vždy více uškodilo srkání po 2 dc), každou hodinu zavřít alespoň na 10 min bar (asi, aby se hosté stihli dojít vyčůrat), ...
  • doporučená dávka alkoholu pro ženu na 1 den - 100 ml vína - opravdu myslí 1dc, a ne jednu lahev?!
  • 0,03 - 0,12 promile stav Euforie - tak teď jen vychytat to správné množství alkoholu, hned bude můj život růžovější, a má angličtina lepší:-)

5 hodin povídání o tom, proč nepodporovat pití mělo zcela očekávaný účinek. Došlo na koupi prvního australského vína (samozřejmě ve specilaizovaném licencovaném obchodě).

A jedna perlička na závěr. Kromě informací o škodlivosti pití nám lektorka poradila i pěkný bar na Manly. A pak věřte školitelům.




Žádné komentáře:

Okomentovat