sobota 28. ledna 2012

AUSTRALIA DAY

Na začátek trocha historie. Okolnosti novodobého osídlení Austrálie a vzniku australského státu jsou všeobecně známé. Tak jen velmi stručně. Za dnešní podobou Austrálie, její vyspělou ekonomikou, stabilním politickým uspořádáním, malou kriminalitou a stále ještě velkou společenskou otevřeností stojí velmi pestrá směs přistěhovalců, kteří sem v průběhu let přicházeli v různých vlnách a z různých koutů světa.

První osadní sem však ani v nejmenším nepřicházeli dobrovolně. Anglie konce 18. století řešila problém s kapacitou věznic, a tak se jí nově objevená území na druhém konci světa dost hodila. Prvními osadníky na australském kontinentu tak byli zloději, vrazi, ale také prostitutky a osiřelé dívky (na dorovnání poměru pohlaví). Nepřestane mě překvapovat, že takový začátek mohl vést k dnešním australským úspěchům.

První trestanecká flotila tzv. First Fleet  pod vedením kapitána Arthura Philippa dorazila k břehům Nového Jižního Walesu 26.ledna 1788. Pro zajímavost, trestanecké transporty přijížděly až do roku 1848, kdy byly po protestech místních (již spořádaných) obyvatel zastaveny. Austrálie i nadále nasávala (a stále ještě nasává, i když o poznání opatrněji) další  a další přistěhovalce, kteří mají nemalý podíl na dnešní podobě Austrálie.

Výborná esej o australské společnosti a její historii vyšla koncem roku v magazínu Hospodářských novin. Autor mi mluví z duše.

26. ledna se dnes slaví jako australský státní svátek tzv. Australia Day. Tuhle demonstraci australanství jsem si nemohla nechat ujít. Ačkoliv v Austrálii je vlastně každý odněkud (tedy kromě původních obyvatel), jsou místní velcí nacionalisté. Zvláště pak praví "Ozís" tedy ti, kdo už v téhle báječné a nejlepší zemi na světe žijí po více generací.

Když už jsem zmínila Ozíky, tak potkat někoho, kdo už má v Austrálii i narozené rodičem je velká vzácnost. Asi taková jako narazit v Praze na opravdového Pražáka. Ozíky a zvláště pak jejich angličtinu si ale necháme do jiného článku.

Jak se tedy slaví Australia Day v Sydney:
  • oslavy je možné zahájit v 8,00 ráno tradiční slavností Aboridžincinců v Královské botanické zahradě (to jsme bohužel neviděli, protože tak brzo žádný autobus z našeho předměstí do centra nejede). Zatímco Australané slaví založení státu, původní obyvatelé svou slavností vyjadřují dík, že to osidlování jako národ přežili.
  • naprostou nutností je vlajka - na tričku, namalovaná na těle, přehozená přes ramena, na deštníku, na čepici, či na dalších bizarních součástech oděvu nebo pokrývkách hlavy. Na věk a postavu nehleďte, dnes je vše dovoleno.


  • nedílnou součástí oslav je piknik nebo barbecue, když už ne z přinesených zásob, tak z bohaté nabídky občerstvení na ulicích. Jak už si začínám v Austrálii zvykat, můžete australský národní svátek slavit třeba s italskými noky, tureckými plackami, thajským curry, bavorským bratwurstem, ...
  • návštěvou čtvrti The Rocks, ve zdejším přístavu to všechno začalo, právě taky se vylodila první flotila. Povinností je drink v některém ze zdejších vyhlášených podniků. Připravte se na přísnou kontrolu dokladů u vchodu a na to, že s postupujícím dnem, tam bude docela rušno. Je evidentní, že někteří barmani nedávali na školení pozor a nepoznají opilého člověka:-)
  • zastávkou v Hyde Parku. Jídlo, pití, atrakce pro děti i pro dospělé. Mě nejvíce zaujal Happy Hank a jeho klobouk. Austrálie totiž není jen Sydney, jak si má tendenci většina místních myslet, ale taky ohromné území ve vnitrozemí, tzv. outback, které je výhradně zemědělské.

  • značnou konzumací alkoholu. Sice je na většině věřejných míst zakázaná, ale každý si svůj způsob najde. Ať už zvolí okružní cestu po podnicích a nebo zabalí pivo do novin.
  • na závěr dne slavnost v Darling Harbour. Proslov starosty: "buďme hrdí, že žijeme v té nejlepší části - myšlen Nový Jižní Wales, nejlepší země  - myšlena Austrálie, na světě. Tomu se říká nacionalismus na druhou:-). Proslov guvernátorky NSW - překvapení, že tuto pozici zastává žena a ještě ke všemu původem Libanonka. Nekonečná přehlídka lodí a ještě nekonečnější ukázka zásahu policie. Pak konečně, to na co tady 3 hodiny čekáme, ohňostroj. Půl hodiny světel, laserů, rachejtlí a hudby. Už chápu, proč průvodce píše, že Australané milují ohňostroje a umí je opravdu dobře. Nikdy jsem nic velkolepějšího neviděla.

Někdy byly ty projevy národní hrdosti až směšné, ale co Australanům nelze upřít, mají být na co pyšní a umějí to náležeti oslavit. Fascinující je, že slaví lidé všech ras a národností Austrálie je tu pro všechny, každý se může cítit Australanem. Nezbývá tedy něž Austrálii popřát, ať jí to ještě nějakou dobu vydrží.

Žádné komentáře:

Okomentovat